Pažink grybus ir miškus!

Grybavimas

Grybavimas Lietuvoje darosi vis populiaresnis. Sėkmingiau grybauja tie, kurie daugiau žino apie grybus, jų augimo vietas, laikosi grybavimo taisyklių.

Lietuvoje išskiriami trys grybų augimo sezonai: pavasarinis, vasarinis ir rudeninis. Pavasarinio sezono grybai (pvz.: bobausiai, briedžiukai, pavasariniai baltikai ir kt.) auga nuo balandžio vidurio iki gegužės mėn. Vasaros sezono grybai (pvz.: ūmėdės, voveraitės, kazlėkai, raudonviršiai, vasariniai kelmučiai, kartais baravykai ir kt.) auga nuo birželio antros pusės (kartais ir anksčiau) iki rugpjūčio vidurio. Grybingiausias metas – rugpjūčio antra pusė – spalio mėn. Geriausi miškai – pušynai, mat jie yra grybingiausi.

Lietuvoje randama apie 300 rūšių valgomųjų grybų, tačiau iš jų vartojamų maistui – maždaug apie 100 rūšių. Daugelio jų žmonės dar nepažįsta ir renka maždaug 15 – 25 rūšių grybus.

Daugelio kepurėtųjų ir kempininių grybų grybiena yra daugiametė. Kai nuolat trypiama, bei ieškant jaunų vaisiakūnių išdraskoma miško paklotė, suardoma grybiena. Išdraskytose vietose grybų vaisiakūniai gali išaugti tik po daugelio metų.

Grybų vaisiakūnius patariama ne pjauti, o išrauti, raunant truputį pasukti. Mat išrovus matyti, ar kotas su išnara, ar be jos. O tai svarbu, norint atpažinti labai nuodingus grybus. Tai taip, palikus nupjauto koto dalį gadinama grybiena.

Patartina nespardyti nereikalingų vaisiakūnių, net ir nuodingųjų, nes jie reikalingi žvėreliams, paukščiams, miškui.

Be valgomųjų, miškuose auga ir nuodingieji grybai. Dėl to nežinomų arba abejotinų grybų nereikia rinkti. Pavojingiausi ir nuodingiausi mūsų miškų grybai yra žalsvoji, baltoji ir smailiakepurė musmirės, ne tokios nuodingos paprastoji (raudonoji), margoji, gelsvoji musmirės. Nuodingos yra kai kurios plaušabudės (auga gegužės – birželio mėn.), tauriabudės (panašios į ūmėdes). Nuodinga puokštinė kelmabudė, kuri auga ant kelmų vasarą ir rudenį, ir painiojama su paprastuoju kelmučiu. Yra sąlyginai nuodingų grybų: tai bobausiai, piengrybis pūkuotė, geltonasis ir samaninis, bei kai kurie kiti piengrybiai, piktoji ūmėdė ir kiti. Šiuos grybus ruošiant maistui, būtina gerai nuvirti.

Leave a Reply

Close Menu