Pažink grybus ir miškus!

Briedžiukas valgomasis

Vaisiakūniai smulkūs arba vidutinio stambumo. Kepurėlė 5 – 7 cm aukščio, iki 6 cm skersmens, kūgiška, tuščiavidurė, suaugusi su kotu, išakyta panašiomis į bičių korį, panašiai kaip bičių korys, ochrinės, geltonai rudos arba rudos spalvos.

Kotas 4 – 8 cm ilgio, 2 – 3 cm storio, prie pagrindo kiek sustorėjęs, lygus, kartais truputį raukšlėtas, tuščiaviduris, baltas, senesnių vaisiakūnių gelsvas.

Trama gelsva, trapi, malonaus kvapo ir skonio.

Auga pavasarį balandžio – gegužės mėn. kartais rudenį lapuočių miškuose, miškų pakraščiuose, parkuose, mėgsta kalkingas, sunkias dirvas, pietinės pusės šlaitus, nepakenčia sausros. Šiaurinėje ir centrinėje Lietuvoje dažnesnis. Geras valgomas grybas, vartojamas šviežias ir džiovintas. Trečios kategorijos. Atsargumo dėlei, kad nesupainiotume su bobausiais, reikia pavirinti ir vandenį, kuriame virė, išpilti lauk; po to kepti ar virti. Džiovintus vartoti ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių.

I valgomąjį briedžiuką panašus storakotis briedžiukas (Morchella crassipes Krombh.), tik šis didesnis, storesniu kotu ir didesnėmis sporomis.

Valgomasis briedžiukas, briedžiukas, abriedėlis, kumelspenis, Morchella esculenta, Morcheln, Сморчок

Leave a Reply

Close Menu