Pažink grybus ir miškus!

Briedžiukas kūginis

Kūginis briedžiukas auga pavasarį balandžio – gegužės mėn. jaunų pušynų pakraščiuose, aikštėse, kirtavietėse pavieniui arba grupėmis. Nedažnas. Valgomas. Priskiriamas ketvirtai kategorijai.

Kepurėlė 3 – 7 cm aukščio, 2 – 4 cm skersmens, kūgiška, gelsvai ruda, ruda, net beveik juoda, paviršius su pailgomis akutėmis.

Kotas 2 – 5 cm ilgio, 1 – 2 cm storio, lygus arba truputį duobėtas, tuščiaviduris, baltas, gali būti gelsvas.

Koto ir kepurėlės mėsa plona, trapi, malonaus kvapo.

Sporos gelsvos spalvos.

Lietuvos miškuose ir parkuose auga dar kitos kelios rūšys briedžiukų, kurie randami retai. Visus briedžiukus pirmiausia reikia 10 — 15 minučių pavirinti, po to perkošti, nuplauti ir tada kepti.

Kūginis briedžiukas, Morchella conica, Speisemorchel, Сморчок съедобный

Leave a Reply

Close Menu