Pažink grybus ir miškus!

Bobausis valgomasis

Valgomasis bobausis auga balandžio – gegužės mėn. pušynuose, miškų aikštėse, kirtavietėse, gaisravietėse. Pietryčių Lietuvoje randamas dažnai, kai kur gausiai. Žalias nuodingas, todėl ruošiant maistui, 10—15 min. pavirinami, paskui perkošiami, išplaunami ir tik po to kepami arba verdami, be to tinka ir džiovinti. Ilgus metus buvo vartojamas maistui, tačiau dabartiniai vokiečių, čekų ir kt. šalių mokslininkai nustatė, kad bobausiuose yra daug nuodingos medžiagos gyromitrino, kuris nei verdant, nei džiovinant visiškai nepasišalina. Dažnai valgant bobausius gyromitrino likučiai kaupiasi kepenyse ir gali joms gana stipriai pakenkti. Trečios kategorijos.

Kepurėlė 2 – 10 cm aukščio, 2 — 15 cm skersmens, beformė, vingiuotai raukšlėta, šviesiai arba tamsiai ruda, senesnių vaisiakūnių juodai ruda, kartais gelsva, tuščiavidurė.

Kotas 3 – 8 cm ilgio, 2 — 3 cm storio, baltas, gelsvas arba pilko atspalvio, jaunų grybų pilnaviduris, senesnių tuščiaviduris, apatinė jo dalis suaugusi su žemėmis.

Trama trapi, malonaus kvapo ir skonio. Sporos bespalvės.

Valgomasis bobausis, bobausis, gniaužtenis, šimtakamaris, Gyromitra esculenta, Строчок, Frühjahrslorchel

Leave a Reply

Close Menu