Pažink grybus ir miškus!

Voveraitė

Voveraitės auga birželio – lapkričio mėn. spygliuočių ir lapuočių miškuose, ypač gausiai Lietuvos pietryčiuose. Tai geras, mažai kirmijantis, visų grybautojų mėgstamas grybas, tačiau sunkiai virškinamas, todėl priskiriamas trečiajai kategorijai. Maistui naudojamos šviežios, marinuotos, džiovintos bei raugintos. Jauna voveraitė vitamino B1 (tiamino) turi daugiau nei rudakepuris baravykas, daugelis ūmedžių, piengrybių.

Voveraičių kepurėlės paprastai būna 3 – 10 cm skersmens, jaunų – iškilios, senesnių įdubusios ir skiautėtais kraštais, piltuvėlio formos, ryškiai geltonos, tačiau kartais gali būti ir su baltu arba rudu atspalviu.

Lakšteliai reti, stori, toli kotu nuaugantieji, kepurėlės atspalvio.

Kotas apačioje plonas, į viršų storėja ir palaipsniui pereina į kepurėlę.

Mėsa – gelsva arba baltai gelsva, tampri, perlaužta spalvos nekeičia. Sporos-baltos

Valgomoji voveraitė, voveruška, gaidelis, lepeška, Cantharellus cibarius, Pfifferling, Girolle (champignon), Лисичка обыкновенная

Leave a Reply

Close Menu