Pažink grybus ir miškus!

Baravykas aitrusis

Aitrusis baravykas auga liepos – spalio mėn. kartais ir vėliau, spygliuočių miškuose, dažniausiai prie medžių (pušų arba eglių) kamienų, vietomis gausiai, ypač vakarinėje Lietuvos dalyje. Jaunas grybas labai panašus į tikrinį baravyką, ir mažiau patyrę grybautojai jų neskiria. Dėl kartaus, deginančio skonio nevalgomas. Patekęs tarp gerų grybų sugadina visą patiekalą.

Kepurėlė 5 – 15 cm skersmens, jaunų vaisiakūnių iškili, senų paplokščia, matinė, ruda su geltonu arba pilku atspalviu.

Apatinė kepurėlės pusė balta, senesnių rožinės spalvos.

Poros labai smulkios, elipsiškai kampuotos, paspaudus paruduoja.

Kotas 6 – 10 cm ilgio, 1 – 4 cm storio, prie kepurėlės baltai gelsvas, su pailgų baltų akelių tinkleliu, kuris žemiau gelsvai rusvas, paspaudus pasidaro tamsiai rudas, pagrindas be tinklelio, sustorėjęs.

Kepurėlės ir koto mėsa balta ir labai karti. Sporos beveik bespalvės,jų masė rožinės spalvos.

Aitrusis baravykas, kiškiabaravykis,  Tylopilus felleus, Жёлчный гриб, Gallenröhrling

Leave a Reply

Close Menu