Pažink grybus ir miškus!

Kazlėkas pilkasis

Pilkasis kazlėkas auga nuo birželio iki rugsėjo mėn. tik po maumedžiais ir grupėmis.  Priskiriamas antrajai kategorijai. Lietuvoje gana retas, nors ir valgomas, maistui rinkti nerekomenduojama.

Kepurėlė 5 – 12 cm skersmens, jaunų vaisiakūnių pusiau iškili, senesnių plokščia, pilkšva, gelsva arba net pilkai rusva, gleivėta, kraštai dažniausiai su apvalkalo likučiais, luobelė lengvai nusilupa.

Jaunų vaisiakūnių vamzdeliai pilkšvi, apsitraukę baltu apvalkalu, senesnių pilkai rusvi. Poros smulkios, baltos, pilkos, paspaudus žalsvai rusvos.

Kotas 6 – 8 cm ilgio, iki 2 cm storio, link pagrindo storėja, kepurėlės spalvos, su baltu, senesnių su pilku rinkeliu, žemiau rinkio kotas ryškiai plaušuotas.

Kepurėlės ir koto mėsa balta, po vamzdeliais melsvai pilkšva, be ypatingo kvapo ir skonio. Sporos gelsvos.

Pilkasis kazlėkas, Suillus aeruginascens, Grauer Lärchen-Röhrling, Масленок серый

Leave a Reply

Close Menu